Voordelen van Wol

Wol ventileert

Wol beschikt over het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels. Daardoor is het zo’n uitstekende antitranspirant. Wol neemt alle vocht gemakkelijk op en ‘ademt’ het vocht als het ware ook weer uit. Wanneer de wolvezel damp absorbeert, staat het tegelijkertijd warmte af.

Wol is licht

De natuur is een wonder op zich. Zij heeft ervoor gezorgd dat de vezels van een dikke schapenvacht zo licht zijn als een veertje. Een wollen dekbed is, naast heerlijk warm, ook zacht en vol volume.

Wol is zelfreinigend

In elke schapenvacht bevindt zich lanoline – het natuurlijke wolvet. Het maakt de wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend.

Wol is vormvast

Een wolvezel is enorm elastisch. Zodra deze wordt uitgerekt, krijgt de vezel snel haar oorspronkelijke lengte en vorm terug. Dankzij die veerkracht zijn wollen stoffen goed kreukherstellend.

Wol heeft een lange levensduur

Wol heeft een zeer lange levensduur: maar liefst zo’n tachtig jaar. Tijdens die hele periode behoudt het materiaal haar natuurlijke, goede eigenschappen.

Wol is duurzaam

Wol is een vernieuwbare grondstof: op een natuurlijke manier krijgt het schaap immers een nieuwe vacht. Bovendien is wol 100% recyclebaar. Het neemt stoffen op en verlaagt het CO2-gehalte in de lucht. Schapenwol is dus een natuurlijke klimaatverbeteraar!

Wol voorkomt huismijt

Zuivere scheerwol in uw bed of matras biedt een optimale ventilatie. De temperatuur en hoeveelheid vocht wordt gereguleerd, zodat het materiaal geen aantrekkelijke omgeving is voor huismijt. Als u het (dek)bed regelmatig lucht, krijgt de huismijt geen kans. Ideaal voor mensen met een allergie.

Wol werkt brandvertragend

Wol is een relatief veilig materiaal bij een brand. Het verbrandingspunt ligt rond de 600º Celsius. Wol vormt geen (brandende) druppels die voor uitbreiding van de brand kunnen zorgen.

Wol voorkomt schimmel

Schimmels krijgen weinig kans bij wol. Zij hebben namelijk warmte nodig en een relatieve luchtvochtigheid. Omdat wol dat zelf reguleert, zal er geen klimaat ontstaan waarin schimmels zich makkelijk ontwikkelen.