Het ultieme schaap

Fijne wolvezels

Wie de Texelse geschiedenis induikt, komt het Texelse schaap voor het eerst tegen rond het jaar 1850.
Het dier werd toen vooral gehouden voor melk en wol. Om het ras te verbeteren, haalden de schapenhouders van het eiland rassen als de Lincoln, Leicester en Wensleydale uit Engeland naar Texel. Jarenlang werd volop met deze rassen gekruist. Tot de fokkers het in 1909 eens werden: de Texelaar was geboren! Het ultieme schaap met de mooiste vacht van zeer fijne wolvezels.

Superieure kwaliteit

Wereldwijd staat de ‘Texelaar’ bekend om zijn superieure kwaliteit. Het vlees, vetgehalte en wolkwaliteit zijn door de jaren heen optimaal ontwikkeld. Schapenfokkers waarborgen de zuiverheid van het schapenras.
Er zijn jaarlijkse keuringen, overleg en strenge controles. In 2009 vierde de ‘Texelaar’ zijn 100-jarig bestaan. Texeler® verbindt zich graag aan dit stukje vakmanschap.

Zon, zee en wind

Schapenwol beschikt over een gedroomde combinatie van isolatie en ventilatie. Daardoor is wol warm in de winter en lekker koel in de zomer. En het is ook nog eens bijzonder duurzaam. De natuurlijke grondstof groeit telkens vanzelf weer aan. Het schaap is een soort kleine ‘vezelfabriek’, zou je kunnen zeggen. Jaarlijks wordt over de hele wereld zo’n drie miljard ton wol geproduceerd.

 

De wol die Texeler® gebruikt, is uitsluitend afkomstig uit het zeeklimaat. Zilte lucht heeft een bijzondere invloed op de vachtstructuur van het Texelse schaap. Het zorgt voor een ongekend hoog gehalte aan lanoline. De natuurlijke kroezing van de vezel wordt extra versterkt, zodat Texelse wol optimaal isoleert en veert. Het is dus uitermate geschikt voor de hoogwaardige Texeler®-producten!