De vele voordelen van wol

Wol ventileert

Van alle natuurlijke vezels heeft wol het grootste absorptievermogen. Daardoor is het zo’n uitstekende antitranspirant. Wol neemt alle vocht gemakkelijk op en ‘ademt’ het vocht als het ware ook weer uit. Wanneer de wolvezel damp absorbeert, staat hij tegelijkertijd warmte af.

Wol is licht

De natuur heeft ervoor gezorgd dat de vezels van de vacht van een Texelaar enerzijds heel dik zijn en tegelijk zo licht als een veertje. Een wollen Texeler® dekbed is daarom, behalve heerlijk warm, ook heel licht en zacht en tegelijk vol volume.

Wol is zelfreinigend

In elke schapenvacht bevindt zich lanoline: het natuurlijke wolvet. Lanoline maakt de wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Bovendien heeft lanoline een heilzame werking op spieren en gewrichten.

Wol is vormvast

Een wolvezel is enorm elastisch. De vezels kunnen optimaal uitrekken, maar krijgen daarna ook snel hun oorspronkelijke lengte en vorm weer terug. Dankzij die veerkracht zijn wollen stoffen zeer kreukherstellend.

Wol heeft een lange levensduur

Wol heeft een zeer lange levensduur: maar liefst zo’n tachtig jaar. Al die tijd behoudt het materiaal zijn natuurlijke, goede eigenschappen.

Wol is duurzaam

Wol is een vernieuwbare grondstof: na het scheren krijgt het schaap immers op een natuurlijke manier steeds weer een nieuwe vacht. Bovendien is wol 100% recyclebaar. Wol verlaagt het CO2-gehalte in de lucht. Schapenwol is dus een natuurlijke klimaatverbeteraar!

Wol voorkomt huismijt

Zuivere scheerwol in je dekbed, kussen of matras zorgt voor optimale ventilatie. Temperatuur en hoeveelheid vocht worden van nature gereguleerd. Dat maakt het voor huismijt onaantrekkelijk. Als je je (dek)bed regelmatig lucht, krijgt huismijt geen kans. Prettig idee, helemaal als je allergisch bent voor huisstofmijt.

Wol werkt brandvertragend

Wol is een relatief veilig materiaal bij brand. Het verbrandingspunt ligt rond de 600 ºC. Wol vormt geen (brandende) druppels die voor uitbreiding van de brand kunnen zorgen.

Wol voorkomt schimmel

Schimmels houden van warmte en een relatieve luchtvochtigheid. Omdat wol de temperatuur en hoeveelheid vocht van nature reguleert, krijgen ook schimmels hier dus weinig kans.